Saturday, March 29, 2014

2014 - Πολυνομοσχεδιο & Αυτοκινητα


ΙΧ: Αλλάζουν οι φόροι, τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας

Διορθώνεται μια μεγάλη αδικία

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (κυρίως δίλιτρων) τα είχαν θέσει σε φορολογική ακινησία εξαιτίας της άδικης επιβολής υψηλών τεκμηρίων αλλά και Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης. Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός πως η εφορία δεν λάμβανε καθόλου υπόψη την πρώτη Αδεια Κυκλοφορίας σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος των συγκεκριμένων οχημάτων αλλά μόνο την ελληνική πρώτη Αδεια Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τα οχήματα να αντιμετωπίζονται ως πολύ νεότερα από ό,τι πραγματικά είναι. Δηλαδή, αν ένα Ι.Χ. είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ε.Ε. το 2003 και είχε εισαχθεί στην Ελλάδα το 2010, η εφορία το φορολογούσε ως μοντέλο του 2010 και ο κάτοχός του δεν είχε ούτε μειώσεις στο τεκμήριο, ενώ αν ήταν και δίλιτρο επιβάλλονταν και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης. Στο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται αυτή η αδικία και πλέον τα εισαγόμενα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική τους ηλικία με εφαρμογή για τις φορολογικές χρήσεις 2013!

Μείωση 30%

Οι 1,1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν κατατεθεί, οι απώλειες στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας, ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και οι αντιδράσεις των καταναλωτών οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην πλήρη αναδιάρθρωση του φορολογικού πλαισίου για τα αυτοκίνητα.

Αρχικά έχουμε τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% που συμπαρασύρει και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. Με τα συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν μικρή «ανάσα» οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και ειδικά εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους κάποιο μοντέλο με δίλιτρο ή μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα.

Εξαγωγές Ι.Χ.

Κυριολεκτικά έχουν «παγώσει» οι εξαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ελλάδα, καθώς οι έμποροι ή οι ιδιοκτήτες τους, αν οι πινακίδες κυκλοφορίας τους είναι κατατεθειμένες, θα πρέπει να προβούν σε άρση ακινησίας καταβάλλοντας τα Τέλη Κυκλοφορίας και κατόπιν να προχωρήσει η εξαγωγή των οχημάτων.

Το κόστος όμως καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας είναι υπέρογκο, καθώς η πλειονότητα των οχημάτων είναι μεγάλου κυβισμού και με δεδομένο ότι έχουν πουληθεί στο εξωτερικό έναντι 3.000 έως 5.000 ευρώ, η καταβολή των Τελών καθιστά ασύμφορη την εξαγωγή τους...

Με το νέο φορολογικό δεν θα χρειάζεται η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας στα οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία και θα ξεπαγώσουν οι εξαγωγές των αυτοκινήτων με την προϋπόθεση να βεβαιώνεται η εξαγωγή του οχήματος..

Πινακίδες «ΔΟΚ» - Υποχρεωτική ασφάλιση

Οι πινακίδες ΔΟΚ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου να κινούν νόμιμα τα οχήματα που έχουν στις εκθέσεις ή τα πάρκινγκ τους είτε έχουν πινακίδες είτε όχι.

Ωστόσο μια παλιά νομοθεσία ουσιαστικά ακύρωνε τη χρήση των πινακίδων «ΔΟΚ» αλλά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά από συναντήσεις που είχαν με φορείς του κλάδου αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και έσπευσαν να το διορθώσουν.

Πληρες αρθρο...

Monday, February 17, 2014

MONACO: Working & Living In Monaco! (What you need to know and where to search...Your Guide!) v19.10.2017

Κάποιος που επιθυμεί να εργασθεί στο Μονακό, προϋποθέσεις διαμονής και εργασίας καθώς και στα συμβόλαια/συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στο Πριγκιπάτο.

Links με γραφεία αναζήτησης εργασίας και λοιπές πληροφορίες :

ΜΟΝΑΚΟ:

Άδεια εργασίας και συμβόλαια:

Οι συμβάσεις εργασίας στο Μονακό είναι παρόμοιες με εκείνες της Γαλλίας αν και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ευέλικτες.

Υπάρχουν 2 ειδών:
α) Αορίστου χρόνου – Contrat a duree indeterminee (CDI) 
β) ορισμένου χρόνου – Contrat a duree determinee (CDD).

Η σύμβαση εργασίας περιλαμβάνει τουλάχιστον:
Όνομα/Επώνυμο Εργαζόμενου και εργοδότη καθώς και την διεύθυνσή τους
Θέση
Μισθό
Είδος σύμβασης
Χρονική περίοδος δοκιμής (εφόσον υπάρχει)
Notice period
Διάρκεια διακοπών/έτος

Υπάρχει ένα είδος άδειας εργασίας (Permis de travail) στο Μονακό. Όλοι οι αλλοδαποί που θα εργασθούν στο Μονακό χρειάζονται άδεια εργασίας ΠΡΙΝ ξεκινήσουν στην νέα τους θέση (αν και υπάρχουν ανεπίσημες εξαιρέσεις) . 
Είναι απαραίτητη η αλλαγή της άδειας εφόσον αλλάξουν θέση/εργοδότη. Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και η συμμετοχή του εργοδότη σε αυτή , είναι απαραίτητη και ευθύνη του. Η θέση πρέπει να έχει βρεθεί πρίν την άφιξη στο Πριγκιπάτο. (Ή αν έχετε ενα μικρό κεφάλαιο για αρχή, οταν έχεις διεύθυνση κατοικίας στον όνομα σου απο Nice μέχρι Menton τότε γίνεται πιο εύκολο σαν κάτοικος EU να ψάχνεις)

Η πρόσληψη υπαλλήλου πρέπει να έχει την έγκριση του Γραφείου εργασίας (Service de l’Emploi). Όταν παρουσιαστεί μια διαθέσιμη θέση εργασίας , ο εργοδότης επιβάλλεται να επικοινωνήσει το παραπάνω γραφείο που πρέπει σε 4 ημέρες να παρουσιάσει (στον εργοδότη) πιθανούς κατάλληλους υποψηφίους από το Μονακό και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τον νόμο οι πρώτα οι Μονεγάσκοι και μετά “ντόπιοι” υποψήφιοι έχουν προτεραιότητα και τέλος οι ξένοι.

Εάν οι προτεινόμενοι υποψήφιοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες του εργοδότη, τότε εκείνος μπορεί να παρουσιάσει / προτείνει τον δικό του “εκλεκτό”.

Δικαιολογητικά για ‘Έκδοση άδειας εργασία:
Κατάθεση συμβολαίου εργασίας (υπογεγραμμένο/σφραγισμένο) στο Service de l’Emploi (έχει γίνει και χωρίς)
Κατάθεση άδειας παραμονής στο Service de l’Emploi
Κατάθεση Διαβατηρίου στο Service de l’Emploi

Ιατρικός έλεγχος
Αρχικά και όταν ο εργαζόμενος καλεστεί...(στο Office de la Medecine du Travail)

Κόστος ζωής:

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα τον τρόπο ζωής που επιλέγει ο καθένας:

1. Διαμέρισμα 25-45 τ.μ από 1300-2300+ ευρώ / μήνα ανάλογα την χρονιά, συνοικία και τα facilities του κτιρίου. Για μεσιτικά google για IMMOBILIER MONACO ή πάρτε μια γεύση εδω.

2. Συγκοινωνίες από (2) ευρώ για το λεωφορείο (καλύτερα κάρτα 10 ταξιδιών ή ημερήσιο) και περίπου (3,7) ευρώ για το τρένο ώς την Νίκαια. Ταξί στο Μονακό κοστίζει περίπου 12 ευρώ για μετακίνηση εντός των ορίων του Πριγκιπάτου & μέχρι 15 ευρώ για το Γαλλικό κομμάτι (Beausoleil  -Roquebrune-Cap-Martin κλπ)

3. Σούπερ Μάρκετ περίπου το ίδιο με Ελλάδα. Ανάλογα τι θέλει ο καθένας. Υπάρχουν τουλάχιστο 3 επιλογές και δυο πολυ καλά ΒΙΟ-Οργανικά μαγαζιά. Προς Νίκαια ακόμα περισσότερες!

4.  "Εξτρά" ασφαλιστική κάλυψη από 50-100+ ευρώ / μήνα (ανάλογα με ηλικία κλπ). Είναι για να πληρωθεί οτι δεν καλύπτει το ταμείο.

5. Ηλεκτρικό από 90-150+ ευρώ τον τρίμηνο, ανάλογα με το μέγεθος σπιτιού/χρήση. Πχ σπίτια με κεντρική θέρμανση είναι προτιμητέα.

6. Internet VDSL/Cable από 29-49+ ευρώ τον μήνα.
Skype με Unlimited EU plan για ολα τα σταθερά σε Ευρώπη με 6 ευρώ το μήνα!
TV, free to air DTV και φυσικά πακέτα ψηφιακής, IPTV κλπ

7. Φαγητό έξω: Pizza από 8-10+ ευρώ & από 11+ ευρώ (plat du jour) ανάλογα το εστιατόριο, Δύο άτομα σε μαγαζί τύπου Fridays 30-50+ ευρώ. Pizzeria 35+ ευρώ.
*Ώρες φαγητού σε εστιατόρια κατά 95% (3-5 μόνο σερβίρουν Non-stop) είναι 12-14:30 & 19:00-22:30.

8. Ποτό από 4/12-25+ ευρώ, καφές από 1,5-12 ευρώ ανάλογα το μέρος,

Σε γενικές γραμμές ένας μισθός περίπου 4000-5000 ευρώ / μήνα (tax free) εξασφαλίζει ένα βασικό/καλό επίπεδο διαβίωσης ή ενα πολύ καλό στο Γαλλικό κομμάτι (taxed). Μισθοί φτάνουν και τα 6-8Κ+ ανάλογα με την εταιρεία.
Ο βασικός αν δεν κάνω λάθος είναι στα 1800Ε μικτά (1500€ καθαρά). Με το νόμο είναι 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα (169/μήνα 9-18:00 Δ-Π & 9-17:00 Π με 1 ώρα διάλειμμα για μεσημεριανό),
Aασφάλεια αυτοκινήτου, πάρκινγκ (1η ώρα δωρεάν) κ.α. έξοδα είναι σε νορμάλ επίπεδα και φορές ίσως και φθηνότερα.
Με το πέρας των 10 ετών επίσημης εργασίας στο Πριγκιπάτο, έχετε το δικαίωμα μίνιμουμ σύνταξης στα 60 έτη (περίπου 700€)

Βέβαια αν κάποιος θέλει μεταξωτά **** σαν κάτοικος του Πριγκιπάτου για να απολαμβάνει τις έξτρα παροχές του τόπου τότε μάλλον μπέρδεψε τις διακοπές με την εργασία και τον αρχικό λόγο που έφυγε από την Ελλάδα μας!
Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που επιλέγει ο καθένας.

Διακοπές ή Εγκατάσταση:

Οι Έλληνες που επιθυμούν να επισκεφτούν το Πριγκιπάτο οφείλουν εφόσον τους ζητηθεί σε έλεγχο, να παρουσιάσουν το διαβατήριο ή την Αστυνομική τους ταυτότητα. Τα ίδια δηλαδή έγγραφα που απαιτούνται στην EU..
Οι Έλληνες που επιθυμούν εγκατάσταση στο Μονακό , πέραν των 3 μηνών, πρέπει να αποκτήσουν άδεια παραμονής (”carte de sejour “). Μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Directorate of Public Security – 4, rue Louis Notari ) ώς παρακάτω:
1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου
2) Απόδειξη τραπεζικού λογαριασμού ή Άδεια/Συμβόλαιο Εργασίας ή Αίτηση για δημιουργία εταιρίας στο Πριγκιπάτο
3) Μία πρόσφατη φωτογραφία
4) Ιατρικός έλεγχος
5) Συμβόλαιο ενοικίασης ή ιδιοκτησίας κατοικίας στο Πριγκιπάτο
6) Διαβατήριο σε ισχύ.
Η άδεια παραμονής είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια όλης την παραμονής στο Πριγκιπάτο και έχει σταδιακή ισχύ ανα χρόνο 1+1+1+3+3+3+10...και ανανεώνεται με15 ευρώ.

Η άδεια οδήγησης παραδίδεται και παρέχετε νεα απο το Πριγκιπάτο (η παλιά επιστρέφεται στο Ελληνικό Υπουργείο όπου και παραμένει μέχρι επιστροφής/ανταλλαγής πάλι στην Ελλάδα! Η αλλαγή είναι υποχρεωτική αλλιώς νεο δίπλωμα & εξετάσεις μετά το πέρας ενός έτους διαμονής!

Γλώσσες κατά προτίμηση: Γαλλικά, Αγγλικά (ναυτιλιακές), Ιταλικά και τώρα πια Ρώσικα!

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους!